Datamining

Inzicht in zorgprocessen met datamining

Een ziekenhuis kan beschouwd worden als een complex systeem. Een systeem waarin duizenden zorgprocessen afhankelijk en onafhankelijk van elkaar werken. De kunst is om grip te krijgen op deze vaak complexe wirwar van processen. De laatste jaren is er in de zorg meer aandacht gekomen voor datagedreven analysetechnieken. Deze technieken kunnen helpen in het ontrafelen van complexe processen. Bureau Transparant kan daarbij helpen.

Veel ziekenhuizen werken met een EPD en genereren daarmee veel data. De kunst is om deze data om te zetten naar informatie. Informatie waarmee beslissingen gemaakt kunnen worden. Het graven (minen) naar waardevolle informatie in grote datasets (big data) wordt datamining genoemd. Datamining wordt vervolgens gebruikt om patronen in de bestaande data te ontdekken.

Process Mining

Process Mining is een prominent voorbeeld van een datagedreven analysetechniek. Deze techniek kan worden ingezet bij het verbeteren van zorgprocessen. Met behulp van deze techniek is het mogelijk om op basis van data het werkelijke verloop van processen en patiëntstromen te visualiseren en te analyseren. Met behulp van de juiste data en Process Mining kun je dus snel en op een objectieve wijze een gedetailleerde beschrijving geven van elk zorgproces. Met Proces Mining krijgt u inzicht in patiëntenstromen en vindt u bottlenecks in uw proces. Bureau Transparant kan daarbij helpen. Het is bovendien de ideale start om samen met uw zorgprofessionals te beginnen aan de verbetering van  zorglogistieke processsen. 

In bijgaand artikel vindt u meer informatie over toepassingsmogelijkheden van Process Mining in de zorg.

Groen, A., Wouters, S., Moeke, D. (2021). De meerwaarde van process mining bij het optimaliseren van de patient flow.